Naslovnica Život FBiH: Stiže odluka o zamrzavanju cijena osnovnih namirnica

FBiH: Stiže odluka o zamrzavanju cijena osnovnih namirnica

412
foto arhiva

Sarajevo — Vlada Federacije Bosne i Hercegovine sutra bi trebala donijeti odluku o zabrani poskupljenja osnovnih životnih namirnica u vrijeme borbe sa pandemijom koronavirusa.

“Pozivam na odgovornost da se ne povećavaju cijene namirnica. Kontrolisali smo apoteke, a bili smo i u kontrolama tržnih centara. Federalno ministarstvo trgovine sutra će predložiti odluku o kontroli cijena sa datumom 5. mart”, rekao je direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović.

Prema prijedlogu, koji će najvjerovatnije biti usvojen, one cijene koje su zatečene 5. marta moraju ostati na snazi.

Riječ je o namirnicama kao što su mlijeko, braško, šećer, ulje, žitarice, jaja, sol, riža, tjestenina, margarin, mesne i riblje konzerve, svježe meso, riba, hrana za dojenčad i pelene, higijenski ulošci, voda za piće, dijetski proizvodi, deterdženti, sapun, pasta za zube, zaštitna odjeća i obuća, hirurške maske i posteljno rublje.

Sutra će biti održana 214. tematska sjednica Vlade Federacije BiH, u proširenom sastavu, radi upoznavanja sa stanjem u Federaciji BiH i prijedlogom za poduzimanje mjera i aktivnosti radi zaštite stanovništva i ublažavanja posljedica uticaja globalne pandemije koronavisursa (CODIV -19) na ekonomiju u Federaciji BiH.

(StarMo)