Naslovnica BiH FBIH: Prve penzije iz budžeta

FBIH: Prve penzije iz budžeta

598
foto: ilustracija

Mostar — Isplata penzija za januar u Federaciji BiH počet će u srijedu, 5. februara, potvrđeno je Feni iz Federalnog zavoda penzijskog i invalidskog osiguranja.

Riječ je o prvoj isplati penzija iz federalnog budžeta, s obzirom da je Zavod penzijskog i invalidskog osiguranja početkom ove godine dobio status budžetskog korisnika.

Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću iz Zavoda PIO kazao je kako je u proteklom periodu Zavod uradio ogroman posao vezano za prelazak na trezorski način poslovanja te dodao kako vjeruju da će i u tehničkom smislu sve biti uredu i da će korisnici sutra dobiti svoje penzije.

“Isplata penzija s federalnog budžeta ne mijenja ništa što se tiče iznosa penzija koji ostaju isti”, izjavio je Kvesić za Fenu, prenose bh. portali.

Najniža penzija u FBiH, kao i prethodnih mjeseci, iznosi 371,77 maraka, zagarantovana 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Podsjećanja radi, prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi Zavoda, od 1. januara 2020. godine sastavni su dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje vršit će se na jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

(StarMo)