Naslovnica BiH FBIH: Protest pacijenata koji idu na dijalizu

FBIH: Protest pacijenata koji idu na dijalizu

529

Sarajevo — Pacijenti koji idu na dijalizu danas će, sa dekama i šatorima, iz svih krajeva Federacije BiH doći u Sarajevo i pred Kliničkim centrom početi protest, najavljujući da su spremni da tu ostanu danima.

Veliki broj ovih ljudi odlučio se na još teži i po život opasan oblik protesta zbog nesprovođenja Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH.

Samo u Sarajevu takvih pacijeneta ima 137, prenosi BHRT.

Predsjednik Udruženja dijaliznih i transplantiranih bolesnika FBiH Tomislav Žuljević ističe da ovi pacijenti zahtijevaju bolje uslove na dijalizi i veći broj transplantacija.

“Svjesni smo da se ne može reći ‘sutra ćemo uraditi transplantaciju’, ali hoćemo odluke da će u roku od 30 dana nešto biti riješeno, tražićemo i imena lica iz svih institucija koje će biti zadužene i tražićemo odgovor kako će zamijeniti dijalizne aparate jer ih skoro 75 posto nije za upotrebu. Dolazimo sa šatorima i nećemo ići dok ne dobijemo čvrsta obećanja”, upozorava Žuljević.

Izmjene Zakona o transplantaciji organa i tkiva u FBiH, koje su usvojene prije dvije godine, ostale su mrtvo slovo na papiru.

(StarMo)