Naslovnica BiH FBIH: Preko 4500 manje zaposlenih za 14 dana

FBIH: Preko 4500 manje zaposlenih za 14 dana

452
foto arhiva

Sarajevo — Porezna uprava Federacije BiH saopštila je da ukupan broj zaposlenih u Federaciji BiH, na dan 24.04.2020. godine po prebivalištu osiguranika, iznosi 510.364, dok po sjedištu poslodavca ukupan broj zaposlenih iznosi 510.664.

Upoređujući podatak od prije 14 dana, na dan 10. 04. može se zaključiti da prebivalištu osiguranika sada je manje 4612 zaposlenih u Federaciji, prenosi BHRT.

Objavljeni podaci o zaposlenim osobama su kreirani na osnovu obrazaca koji su procesuirani do posljednjeg statusa i proslijeđeni nadležnim vanbudžetskim fondovima. Razlika u broju zaposlenih prema prebivalištu i mjestu rada, zasnovana je na proceduri generisanja i vrsti podataka.

Naime, broj zaposlenih se bazira na prebivalištu zaposlenika (JMBG) bez obzira gdje je osoba zaposlena (u općini prebivališta ili drugoj općini ili u istom kantonu ili drugom kantonu), a broj zaposlenih prema mjestu rada, odnosno prema mjestu poslodavca (JIB-a), generisan je prema broju zaposlenih kod obveznika uplate doprinosa, bez obzira da li se radi o punom ili nepunom radnom vremenu, ili gdje uposlenik ima prebivalište (može biti iz općine gdje je zaposlen, ali može biti iz druge općine ili drugog kantona), tako da je razlika u broju za onu vrijednost koja odgovara broju osoba koje imaju dva ili više radnih mjesta sa nepunim radnim vremenom.

(StarMo)