Naslovnica BiH FBIH: Predložene nove prioritetne grupe za vakcinaciju

FBIH: Predložene nove prioritetne grupe za vakcinaciju

145
foto: ilustracija

Sarajevo — Nove prioritetne grupe za vakcinisanje u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH), uz postojeće – osobe starije od 60 godina, zdravstveni radnici i osobe sa hroničnim oboljenjima – biće zaposleni u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenti fakulteta zdravstvenih usmjerenja.

To je, kao i niz novih preporuka , u ponedjeljak, 26. jula, najavio Siniša Skočibušić v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH, što će biti predloženo Vladi FBiH, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je to rekao nakon sastanka federalnog i kantonalnih ministarstava zdravstva, federalnog i kantonalnih zavoda za javno zdravstvo te predstavnika Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), na kojem su teme bile proces imunizacije, epidemiološka situacija u FBiH te pripreme za mogući novi val COVID-19.

Jedna u nizu preporuka je osigurati osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i s vidom najmanje jedan dan u sedmici kada te osobe mogu uz pomoć prevoditelja dobiti pomoć da se mogu vakcinisati.

Skočibušić je također naveo kako je predloženo formiranje mobilnih timova koji bi trebali služiti za ‘imunizaciju migranata i Roma odnosno posebno ranjivih grupa koje nisu dovoljno uključene u zdravstveni sistem BiH, a ljudi su među nama’ te kako su mobilni timovi potrebni i za domaćinstva udaljena od centara za imunizaciju.

Predloženo je da kantonalni zavodi za javno zdravstvo počnu s organizacijom dana otvorenih vrata sve prema raspoloživim količinama vakcina.

Na ovaj način, kako kaže Skočibušić, sačuvaće se dobra epidemiološka situacija u Federaciji BiH.

On je rekao kako se očekuje veliki broj vakcina koje će biti kupljene direktnom nabavkom, ali i donirane.

(StarMo)