Naslovnica BiH FBiH: Predložena obustava nastave na dvije sedmice

FBiH: Predložena obustava nastave na dvije sedmice

648
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine predložit će da se nastava u osnovnim i srednjim školama, te fakultetima u FBiH “obustavi na dvije sedmice od četvrtka, 12. marta”.

Kantonalni sindikati u FBiH traže već duži period obustavu nastave, a predložili su da se, zbog novonastale situacija u vezi širenja korona virusa, nastava izvodi online putem.

Kako je ranije obrazloženo iz nadležnih ministarstava online nastava se izvodi za učenike od V do IX razreda osnovnih i od I do IV razreda srednjih škola, dok za učenike od I do IV razreda osnovnih škola profesorica razredne nastave daje upute putem viber grupe. Ovako organizovana alternativna nastava smatra se kao redovno održana i ne bi se nadoknađivala.

Na području cijele BiH za sada ima sedam potvrđenih slučajeva, a pod zdravstvenim nadzorom su 384 osobe. Prema riječima ministra zdravstva FBiH Vjekoslava Mandića, zaražene osobe iz Zenice su bile odgovorne i nisu bile na velikim skupovima već su bile u kućnoj izolaciji.

Kako je rekao Goran Čerkez iz Federalnog ministarstva zdravstva, Svjetska zdravstvena organizacija je poslala još 1.000 testova, a do kraja sedmice se očekuje još 500 testova. Za sada su testirane 32 osobe.

(StarMo)