Naslovnica BiH FBIH potpisala ugovor o nabavci vakcina Sputnik V

FBIH potpisala ugovor o nabavci vakcina Sputnik V

499
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo — Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH je u četvrtak, 18.03., prema zaključku Vlade FBiH od 16. 03 .2021. godine, potpisao ugovor sa veledrogerijom „Medimpex“ d.o.o. Sarajevo za nabavku vakcine protiv COVID-19 u Federaciji BiH, saopćeno je iz Zavoda.

Ugovor je potpisan nakon što je Vlada Federacije BiH zadužila Zavod za javno zdravstvo FBiH da bez odlaganja potpiše ugovor s odabranom veledrogerijom.

Medimpex d.o.o. Sarajevo se ugovorom obavezao da isporuči 500.000 doza vakcine Gam-Covid-Vac (SPUTNIK V) za potrebe imunizacije stanovništva na području Federacije BiH u 2021. godini, te da će prva isporuka od 100.000 doza vakcine biti isporučena u roku od tri radna dana nakon potvrde o prihvaćanju akreditiva od prozvođača, a preostale isporuke od 400.000 doza vakcine da će isporučivati sukcesivno.

Medimpex d.o.o Sarajevo se takođe obavezao da će od Federalnog ministarstva zdravstva ishoditi dozvolu za interventni uvoz kompletne ugovorene količine vakcine, uz naznaku da će isto uvoziti i cariniti sukcesivno, saopćeo je iz ZZJZ FBiH, uz napomenu da o navodnoj i eventualnoj registraciji vakcine u narednom periodu Zavod ne može špekulirati, te da je takve vrste informacija nadležna Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH.

(StarMo)