Naslovnica BiH FBiH: Ove godine skoro dvije milijarde maraka ulaganja u gradnju autocesta

FBiH: Ove godine skoro dvije milijarde maraka ulaganja u gradnju autocesta

368
foto arhiva

Sarajevo — U drugoj polovini 2022. godine planiran je početak novog investicijskog ciklusa vrijedanog 1,95 milijardi maraka za izgradnju 61,5 kilometara autoceste. Radovi će prvo krenuti na dva strateška i najveća izazova – tunel kroz planinu Prenj, kao i dionica Mostar jug – Mostar sjever, te dionice Medakovo – Ozimice i Ozimice – Poprikuše – kazao je Elmedin Voloder, v. d. direktor Autocesta Federacije BiH za faktor.ba.

Dionice Ivan – Ovčari, Ovčari – Prenj i tunel Prenj (izlaz) – Mostar sjever su u fazi projektovanja i izradi studjske dokumentacije, a početak radova je planiran za 2023. godinu.

– Izgradnjom kapitalnog i u strateškom smislu najvažnijeg, ali i tehnički najzahtjevnijeg, projekta na Koridoru Vc, tunela Prenj, čija će izgradnja trajati pet godina bit će kompletirana izgradnja Koridora Vc na teritoriji Federacije BiH. Završetkom izgradnje autoceste na Koridora Vc Bosna i Hercegovina će dobiti 320 kilometara autoceste, od čega kroz Federaciju BiH prolazi 275 kilometara – zaključuje direktor Autocesta FBiH.

Ukupna ulaganja u izgradnju autocesta na Koridoru Vc u Federaciji Bosne i Hercegovine uključujući građevinske objekte i opremu, te uključujući i investicije u toku, iznose 2,65 milijardi maraka.

(StarMo)