Naslovnica BiH FBIH: Nastava se neće odgađati i ovo je realizacija

FBIH: Nastava se neće odgađati i ovo je realizacija

353
foto: Fena

Konjic — U Kantonu Sarajevo, Tuzlanskom i Zeničko-dobojskom kantonu nova školska godina počet će 1. septembra, kako je i planirano, a u ostalim kantonima sedam dana kasnije, odlučeno je u petak u Konjicu na sastanku Kriznogštaba FBiH, Ministarstva zdravstva FBiH i predstavnika federalnog i kantonalnih ministarstava obrazovanja.

Nadija Bandić iz Federalnog ministarstva nauke i obrazovanja kazala je da su svi učesnici sastanka bili složni da nema odgađanja početka nastave, s tim da je ostavljena mogućnost kantonalnim kriznim štabovima da revidiraju odluku o početku nastave na osnovu procjene epidemiološke situacije u pojedinim kantonima.

Bandić je dodala kako djeca iz rizičnih grupa, kao i djeca koja žive u porodicama s članovima rizičnih grupa, nisu obavezna pohađati nastavu u školskim objektima, a obrazovne ustanove dužne su tim učenicima osigurati alternativni oblik nastave, prenijeli su bh. portali, pozivajući se na agenciju Fena.

Član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva i pomoćnik ministra za javno zdravlje FBiH Goran Čerkez istakao je da su učesnici sastanka uporni da pronađu najbolji model za novu školsku godinu, model koji će biti najmanje rizičan i za djecu, i za roditelje, i za nastavnike.

Čerkez je dodao kako je Zavod za javno zdravstvo FBiH pripremio epidemiološke kriterije koji će biti primjenjivani u svim obrazovnim ustanovama u kojima se bude izvodila nastava, kako u osnovnim školama, tako i u srednjim školama te na fakultetima.

Svaki kanton za sebe će odlučivati hoće li sva djeca u isto vrijeme pohađati nastavu ili će nastava biti organizirana u više smjena i u manjima grupama.

Govoreći o situaciji u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, resorni ministar Rašid Hadžović kazao je da će u HNK, kako sada stvari stoje, sva djeca ići u školu uz izuzetak djece iz rizičnih grupa za koju će biti organizirana online nastava.

Ministrica obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona Fahreta Brašnjić kazala je da se taj kanton odlučio za kombinirani model nastave u grupama s maksimalno 16 učenika. Grupe će naizmjenično jednu sedmicu ći u školu, a drugu nastavu će pratiti online.

U onoj sedmici kada budu u školi nastava će se izvoditi intenzivnim tempom, odnosno za jedan nastavni sat obradit će se dvije nastave jedinice, pojasnila je ministrica Brašnjić.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Anis Krivić kazao je da se kantonalna vlada u Sarajevu također odlučila za kombinirani model.

– Mi smo tu odluku donijeli ranije i mislim da je nećemo mijenjati. Smatramo da je kombinirani model najsigurniji i najkvalitetniji u ovom trenutku – kazao je ministar Krivić.

Za sličan model nastave odlučio se i Zeničko-dobojski kanton kazao je kantonalni ministar obrazovanja Spahija Kozlić.

(StarMo)