Naslovnica BiH FBIH: Mjere protiv korone produžene za 14 dana

FBIH: Mjere protiv korone produžene za 14 dana

302
foto: ilustracija

Sarajevo — Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije BiH donio je u ponedjeljak novu naredbu kojom se zbog epidemiološku situacije u Federaciji BiH produžavaju mjere zaštite od korona virusa za narednih 14 dana.

“Naređuje se obvezno nošenje zaštitnih maski preko usta i nosa za zaštitu respiratornog sistema u zatvorenom prostoru uz poštivanje distance od minimalno dva metra, kao i u otvorenom prostoru,“ navodi se u saopštenju štaba, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Izuzetak od nošenja zaštitnih maski su djeca do šest godina, osobe sa disajnim problemima ili lica koja ne mogu skinuti masku bez pomoći druge osobe, osobe s oštećenjem sluha, sportisti na utakmicama, treninzima i sportskim aktivnostima, vozači na biciklu, električnom romobilu i motociklu”, stoji u naredbi.

Naredbom se i dalje nalaže “poslovnim subjektima da reorganiziraju rad svojih uposlenika, tako što će reorganizovati radno vrijeme na mjestima gdje nije moguće ispoštovati distancu od dva metra među uposlenima, organizirati rad u smjenama ili od kuće i primijeniti druge načine obavljanja radnih zadataka koji neće ugroziti djelatnosti i radne procese.

Produžena je i odredba kojom se “ograničava kretanje stanovništva na cijelom teritoriju FBiH u vremenu od 23:00 sata uvečer do 5:00 sati ujutru narednog dana”.

Krizni štab je naredbom dozvolio kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva uvođenje restriktivnijih i drugačijih mjera spramu skladu sa procjenom epidemiološke situacije u svakom od 10 kantona u FBiH.

Stanovništvu FBiH je također preporučeno da izbjegavaju javna i privatna okupljanja i ograniče svoja kretanja, a osobama starije životne dobi, da izbjegavaju bespotrebna kretanja i korištenje javnog prijevoza, te da redovito koriste zaštitnu opremu.

Osobama starije životne se također preporučuje kretanje u periodu od 11.00 – 13.00 sati i maksimalno reduciranje odlazaka u ordinacije obiteljske medicine i bolnice.

U BiH je u posljednja 24 sata registrovano je 547 novih slučajeva zaraze korona virusom, pokazuju podaci Ministarstva civilnih poslova.

U Federaciji BiH je preminulo 37 osoba, a registrovana su 362 nova slučaja zaraze korona virusom. Do sada je testirano ukupno 263.147 uzoraka, a korona virus je potvrđen kod 51.320 osoba.

(StarMo)