Naslovnica BiH FBIH: Ljekari traže povećanje testiranja na koronavirus

FBIH: Ljekari traže povećanje testiranja na koronavirus

405

Sarajevo — Ljekarska komora Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) traži od Federalnog ministarstva zdravstva značajno povećanje ukupnog broja testiranih osoba u tom bh. entitetu, kao i proširenje kriterija za testiranje slučajeva sumnjivih na korona virus.

U razgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE) predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH Harun Drljević kaže da broj urađenih testova do sada 464 u Federaciji BiH izrazito nizak.

“Kada se pogleda Evropa i Evropska unija, BiH je na dnu“, kaže Drljević, te podsjeća na upozorenja Svjetske zdravstvene organizacije da se kroz testiranja dođe do zaraženih osoba.

U Bosni i Hercegovini su do sada, kaže Drljević, bili ‘uvezeni slučajevi’ korona virusa. U ovom trenutku kreće takozvana lokalna transmisija i da se treba krenuti u ozbiljnije testiranje.

“Mora se ozbiljnije krenuti sa testiranjem stanovništva. Do sada je bilo da se testiraju samo oni koji imaju akutno – resiratorni simptom, a bili su u konataktu sa nekim van granica BiH. Mi smo (ljekarska komora) na elektronskoj sjednici zaključili da bi trebalo da svi sa akutno – resiratorni simptomima budu testirani“, kaže Drljević.

Predsjednik Ljekarske komore Federacije BiH podsjeća na praksu drugih zemalja Evropske unije takva da se testira puno šire i puno više i da se prioritetno testiraju zdravstveni radnici koji su najviše izloženi riziku.

(StarMo)