Naslovnica BiH FBiH: Ljekari i stomatolozi pisali građanima – Ne dozvolite da se panika...

FBiH: Ljekari i stomatolozi pisali građanima – Ne dozvolite da se panika uvlači…

436
foto arhiva

Sarajevo/Mostar — Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije Bosne i Hercegovine obratio se saopštenjem građanima povodom pandemije COVID-19.

Mi, vaši doktori, tu smo za sve vas koji imate potrebu za liječničkim pregledom, ali isto tako apeliramo svima da ne dozvolite da panika koja se polako uvlači među stanovništvo dovede do prevelikog broja nepotrebnih posjeta liječnicima. Riječ je o virusu iz dobro poznate skupine corona virusa i samo radikalan epidemiološki nadzor, sa svim potrebnim mjerama, može smanjiti broj zaraženih. Upravo to, smanjen broj zaraženih na području Federacije omogućit će da sve naše raspoložive kapacitete usmjerimo na najteže pacijente. Doktori u Federaciji BiH, kao i ostatku države BiH, imaju znanje i iskustvo da se izbore sa ovom vrstom pandemije – navedeno je u saopštenju.

Doktori medicine i stomatologije naglašavaju da su “potrebni vrijeme i oprema”.

– I jedno i drugo nam nedostaje, ali barem na vrijeme možemo doprinijeti sudjelovanjem svih nas u radikalnim epidemiološkim mjerama kojima ćemo rizik od zaraze smanjiti na minimum i time dobiti na vremenu – navedeno je u saopštenju.

Dodaju i kako “upućuju posebnu molbu svim građanima s povišenom tjelesnom temperaturom i kašljem, koji su se vratili u BiH u zadnjih 14 dana, da se jave telefonom nadležnom liječniku ili na kontakt-brojeve uvedene posebno za ovu situaciju, koje mogu pronaći na internetu za svaku županiju”.

Ako se odlučite pozvati hitnu medicinsku pomoć, naglasite im podatak o temperaturi i putovanju izvan BiH, kako bi oni pokrenuli proceduru sigurnog zbrinjavanja. Budite odgovorni kao pacijenti jer time štitite sve ostale, pa i vas same – naglašava, između ostalog, Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH.

(StarMo)