Naslovnica BiH FBIH: Isplata aprilskih penzija

FBIH: Isplata aprilskih penzija

332

Sarajevo — Isplata penzija za mjesec aprilu Federaciji BiH počinje danas. Iznosi ostaju na dosadašnjem nivou, što znači da minimalna penzija iznosi 371,77 maraka, zajamčena 465,87 maraka, a najviša 2.174,48 maraka.

Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje poduzeo je niz koraka kako bi se rizik od širenja koronavirusa prilikom isplate svede na najmanju moguću mjeru.

U skladu s tim, penzionerima je omogućena brža promjena načina isplate odabirom isplate preko pošte, a što je određen broj penzioneraa u posljednjem razdoblju iskoristio, saopšteno je iz Zavoda.

Nadalje, kako je odlukom Federalnog štaba civilne zaštite definirano da osobe starije od 65 godina imaju pravo kretanja ponedjeljkom, srijedom i petkom, Federalni je zavod dogovorio s bankama u Federaciji BiH da drugog dana isplate, u srijedu 6. maja, u razdoblju od 9 do 13 sati, vrše samo isplatu mirovina, te u tu svrhu angažiraju veći broj izvršitelja na šalterima.

U spomenutom razdoblju banke neće raditi s ostalim klijentima, osim penzionera, prenosi BHRT.

Iz Zavoda pozivaju penzionerestarije od 65 godina da po penziju, u skladu s odredbama o zabrani kretanja, odu drugog danas isplate te da se pridržavaju preporučenih mjera zaštite korištenjem maski i rukavica, kao i držanjem socijalne distance.

Također, u saradnji s Agencijom za bankarstvo, penzionerima je omogućeno davanje jednokratnih punomoći članovima porodica ili trećim osobama, pomoću kojih navedene osobe mogu podići penzije s bankovnih računa. Jednokratne punomoći, čiji obrazac se može, uz ostalo, pronaći na web stranici Zavoda (www.fzmiopio.ba) nije potrebno ovjeravati, nego je dovoljno da davatelj punomoći vlastoručno potpiše obrazac.

Federalni zavod spomenute je obrasce dostavio i svim opštinskim štabovima civilne zaštite, kojima se penzionerima također mogu obratiti za pomoć pri davanju punomoći.

Prilikom isplate opunomoćena osoba će, pored same punomoći, bankarskom službeniku morati predočit vlastitu kao i osobnu iskaznicu davatelja punomoći, dok će službenici banke prije isplate telefonski kontaktirati penzionera kako bi potvrdili danu punomoć, a sve u cilju izbjegavanja mogućnosti zloupotrebe.

Iz Zavoda podsjećaju da je ranijom odlukom do 31. maja obustavljena obveza podizanja penzijskih čekova.

(StarMo)