Naslovnica BiH FBIH: Formiran Krizni štab za korona virus

FBIH: Formiran Krizni štab za korona virus

686

Sarajevo — Nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila vanrednu situaciju na međunarodnom nivou zbog koronavirusa, Evropski centar za sprečavanje i kontrolu bolesti i dalje procjenjuje da postoji umjerena vjerovatnoća pojave uvezenih slučajeva u evropske zemlje, što se odnosi i na BiH.

Federalno ministarstvo zdravstva formiralo je Krizni štab za praćenje situacije i poduzimanje mjera radi sprječavanja i ranog otkrivanja ove bolesti.

S obzirom na to da se radi o respiratornoj infekciji, koronavirus je teško razlikovati od obične gripe, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva. Neophodno je svakodnevno provoditi preventivne mjere, prateći preporuke Svjetske zdravstvene organizacije. Iako postoji potencijalna opasnost od ovog virusa i u našoj zemlji, nadležni kažu nema mjesta za paniku.

“Nošenje zaštitnih maski također vrlo je značajno u prevenciji širenja virusa, također pranje ruku, izbjegavanje oboljelih, pa i ograničenje posjeta u bolnicama, sve su to mjere prevencije širenja virusa”, izjavila je prim. dr. Nina Hrabač, specijalista infektolog, prenosi BHRT.

“Najbolji način isključivanja drugih vrsta oboljenja je testiranjem odnosno analizom ukoliko se dese takvi slučajevi. Bosna i Hercegovina će liječiti ljude kako se liječe, znači ovdje je terapija simptomatska, što znači još uvijek nije pronađen lijek, još uvijek ne postoji vakcina. Naš cilj je ako se to desi da prije svega spriječimo širenje bolesti”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstvа.

Federalno ministarstvo zdravstva formiralo je Krizni štab za praćenje situacije i poduzimanje mjera u cilju sprječavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom na teritoriji Federacije.

Izdate su preporuke za stanovništvo. Izbjegavajte konzumaciju sirovih i nedovoljno kuhanih proizvoda životinjskog porijekla. Sirovo meso, mlijeko i životinjske iznutrice treba tretirati s oprezom.

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine svim bh. građanima koji su planirali putovati u Kinu preporučuje da putovanje odgode, a bh. državljanima koji se trenutno nalaze u Kini da prate obavijesti kineskih zdravstvenih vlasti i Svjetske zdravstvene organizacije.

Iz Kriznog štaba poručuju da su u redovnoj komunikaciji i s Vijećem ministara i da održavaju koordinacijske sastanke.

“Ukoliko bi došlo do eskalacije ili ukoliko bi došlo do određenih situacija Vijeće ministara donosi one mjere koje su često nas znali pitati poput zatvaranja granica i ostalog. Ukoliko se odluče i za druge mjere poput mjera uvođenja viznog režima radi bolje kontrole, te mjere još niko nije poduzeo, a mi pratimo”, rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Iz ambasade Kine u našoj zemlji uvjeravaju bh. javnost da nema razloga za zabrinutost te da kineske vlasti rade sve kako bi se epidemija koronavirusa što prije suzbila. Navode i da kineski državljani koji žive i borave u našoj zemlji, a trenutno su u Kini, da su predložili samoizolaciju od 15 dana po povratku u našu zemlji, iako nisu iz Vuhana, prenio je BHRT.

(StarMo)