Naslovnica BiH FBIH: Dom naroda odobrio rebalans budžeta

FBIH: Dom naroda odobrio rebalans budžeta

440

Sarajevo — Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici su u utorak, odobrio je Prijedlog rebalansa ovogodišnjeg budžeta Federacije BiH u iznosu od 5,5 milijardi KM (2,75 milijardi eura).

Vlada Federaciji BiH je odbila sve predložene amandmane, tako da je prihvaćen u istom obliku kao i u Predstavničkom domu federalnog parlamenta, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Rebalans budžeta Federacije BiH je 23. aprila usvojio i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, tako da su ispunjeni uslovi za stupanje na snagu.

“U odnosu na dosadašnji budžet, uvećan je za 11 posto“, rekao je federalni premijer Fadil Novalić na vanrednoj sjednici Doma naroda Federalnog parlamenta.

Rebalansom je planirano 500 miliona KM za Fond za stabilizaciju privrede i ublažavanje negativnih ekonomskiih posljedica u uslovima pandemije.

“Osim toga, planirano je 20 miliona KM za uspostavu garantnog fonda pri Razvojnoj banci FBiH”, rekao je Novalić delegatima.

Dodatnih 21 milion KM planiran je rebalansom budžeta za zdravstvo, tri miliona za karantine i 18 miliona KM za sanaciju posljedica pandemije korona virusa.

Kao pomoć nižim nivoima vlasti, kantonima, planirano je 200 miliona.

Usvajanje rebalansa budžeta je glavni uslov za provođenje zakona o pomoći privredi za saniranje šteta izazvanih korona virusom, poznatog i kao ‘korona zakon’.

(StarMo)