Naslovnica BiH FBIH: Blagi porast broja oboljelih i smrtnih slučajeva

FBIH: Blagi porast broja oboljelih i smrtnih slučajeva

100
foto arhiva

Sarajevo — Podaci Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH pokazuju da je sedmodnevna incidenca zaraze Covid-19 na nivou Federacije 6,9 slučajeva na 100.000 stanovnika. Iako je incidenca i dalje niska, zabilježen je blagi porast broja oboljelih i smrtnih slučajeva u odnosu na prethodnu sedmicu, a u padu je ukupan broj hospitaliziranih pacijenata.

Iz Zavoda navode da rizik i dalje predstavlja povećan broj ulazaka turista i dijaspore u zemlju tokom ljeta, te odlasci državljana BiH u druge zemlje na godišnje odmore, prenose danas bh. mediji.

Imajući u vidu epidemiološku situaciju, Krizni štab/stožer Federalnog ministarstva zdravstva danas je održao sjednicu, na kojoj je predloženo produženje epidemioloških mjera za narednih 14 dana. U novoj naredbi, koja je upućena Vladi Federacije BiH, predložene su i dodatne odredbe koje su jučer dogovorene na 11. sastanku Odbora za koordinaciju Plana vakcinacije protiv COVID-19 u Federaciji BiH, kojem su prisustvovali direktori zavoda za javno zdravstvo u Federaciji BiH, te kantonalni ministri zdravstva.

U prijedlogu nove naredbe je navedeno da se, osim postojećih prioritetnih grupa, počne s vakcinacijom uposlenih u obrazovnom sektoru, policiji, vatrogasnim službama, socijalnoj zaštiti i medijima, te studenata fakulteta zdravstvenih usmjerenja. Nakon toga, zavodi za javno zdravstvo kantona, dužni su početi pozivanje i ostalog stanovništva na vakcinaciju, a prema raspoloživim količinama vakcina. Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i kantonalne zdravstvene ustanove, dužne su osigurati pomoć za komunikaciju s osobama koje imaju poteškoće sa sluhom i vidom, i to najmanje jedan dan u sedmici na mjestu provedbe vakcinacije.

Nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužne su otvoriti punktove za masovnu imunizaciju na nivou općina, zatim formirati mobilne timove za imunizaciju, posebno ugroženih grupa stanovništva (osobe koje zbog zdravstvenog stanja nisu u mogućnosti doći u centre za imunizaciju, migranti, Romi i dr.), kao i stanovništva koje je udaljeno od vakcinalnih punktova. Također, nadležna tijela vlasti u kantonima, kao i zdravstvene ustanove u kantonima, dužna su vakcinaciju obavljati svih sedam dana u sedmici u razdoblju od 08:00 do 20:00, a po potrebi i duže, u skladu sa raspoloživim ljudskim i materijalno-tehničkim resursima, saopćeno je iz Kriznog štaba/stožera Federalnog ministarstva zdravstva.

Prijedlog nove naredbe upućen je Vladi Federacije BiH koja ga je danas i usvojila.

(StarMo)