Naslovnica BiH FBiH: 30 miliona KM za pomoć sektoru turizma

FBiH: 30 miliona KM za pomoć sektoru turizma

461
foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo — Federalno ministarstvo okoliša i turizma raspisalo je javni poziv za dodjelu 30 miliona maraka za pomoć turističko-ugostiteljskom sektoru.

Kako je pojašnjeno, finansijska pomoć jednom korisniku ne smije prelaziti 700.000 KM.

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo u razgovoru za „Dnevni avaz“ kazala je da će 30.000.000 miliona maraka pomoći hotelijerima, turističkim agencijama, turističkim operaterima i turističkim vodičima biti ključno za očuvanje privrednih subjekata i radnih mjesta u vrijeme pandemije koronavirusa.

Osim toga, kako je rekla, ova finansijska pomoć u značajnoj mjeri je pomoć za pripremu zimske turističke sezone, od koje očekujemo koliko-toliko dobre rezultate, čak i u vrijeme pandemije.

– Zahvalna sam Vladi FBiH i svojim kolegama koji su podržali ne samo sektor turizma nego i poljoprivredu, industriju, izvoznike… Oblast turizma bila je najpogođenija i ja sam, kao resorna ministrica, skoro cijelo ljeto bila angažirana na iznalaženju načina svih vrsta pomoći privrednicima kako bi sačuvali radna mjesta. Sve naše mjere koje smo realizirali usmjerene su isključivo u pravcu očuvanja radnih mjesta i zadržavanja dostignutog nivoa turističke usluge – istaknula je Đapo.

(StarMo)