Naslovnica Život FBI u kući ruskog oligarha

FBI u kući ruskog oligarha

82
foto arhiva

Washington — Agenti Federalnog istražnog biroa (FBI) “provode aktivnosti koje je odobrio sud” u kući ruskog oligarha Olega Deripaske u Washingtonu, koji se nalazi na crnoj listi Sjedinjenih Država, izvijestile su novinske agencije 19. oktobra pozivajući se na glasnogovornika FBI-a.

FBI, međutim, nije potvrdio je li rezidencija u 30. ulici u glavnom gradu SAD-a Deripaskina kuća. U izvještaju Washington Posta iz 2017. godine za Deripasku se veže nekretnina u toj ulici, a koja je 2018. bila predmet američkih sankcija.

Zvaničnici nisu dali nikakve dodatne informacije o okolnostima prisustva agenata na imanju, niti bilo kakve informacije o potencijalnim istragama uključujući Deripasku, koji je blizak s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Deripaskin predstavnik rekao je Reutersu da FBI vrši pretres dvije kuće rođaka tajkuna u New Yorku i Washingtonu, dodajući da Deripaska nije vlasnik kuća. Predstavnik je rekao da se pretresi vrše na osnovu dva sudska naloga u vezi sa američkim sankcijama.

Sjedinjene Američke Države su 2018. godine sankcionisale Deripasku i šest drugih ruskih oligarha zbog podrške “zlonamjernim aktivnostima Rusije širom svijeta”, uključujući agresiju Kremlja na Ukrajinu.

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Država također je sankcionisalo tri kompanije – ruski aluminijski gigant Rusal, njegovu matičnu kompaniju En+ i energetsku firmu EuroSibEnergo – koje su povezane s Deripaskom. S obzirom na veličinu i značaj Rusala, sankcije su uzdrmale globalna tržišta metala, što je uticalo na preduzeća u Sjedinjenim Državama i Evropi.

Američka administracija kasnije je postigla dogovor s tri ruske firme da okončaju Deripaskinu kontrolu u zamjenu za ukidanje sankcija, prisiljavajući oligarha da proda veliki dio svojih posjeda.

(StarMo)