Naslovnica Život FBI: Ruski hakeri ukrali podatke sa dva servera

FBI: Ruski hakeri ukrali podatke sa dva servera

460
foto arhiva

Washington — Zvaničnici SAD-a izjavili su da su ruski hakeri prethodnih dana napali mreže desetina vlada na lokalnom i na nivou saveznih američkih država i ukrali podatke sa najmanje dva servera.

To upozorenje, 12 dana uoči američkih predsjedničkih izbora, povećalo je strahovanja od potencijalnog manipuliranja izbornim procesom i od podrivanja povjerenja u rezultate.

Upozorenja iz Federalnog istražnog biroa (FBI) i agencije američkog Ministarstva unutrašnjih poslova za cyber sigurnost predstavlja podsjetnik na moćne ruske sposobnosti miješanja u izbore, piše AP, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Iako nisu pomenute konkretne mete hakerskih napada, zvaničnici su naveli da nemaju informaciju da su pogođene bilo koje izborne ili vladine operacije, ni da je ugrožen integritet izbornih podataka.

Američki zvaničnici za nacionalnu sigurnost istakli su da su Iran i Rusija pribavili informacije o američkim glasačima i pokušavaju utjecati na javno mnijenje uoči izbora 3. novembra.

“Potvrdili smo da su neke podatke o registraciji birača pribavili Iran, a odvojeno i Rusija”, najavio je američki direktor Nacionalne obavještajne službe John Ratcliffe na konferenciji za novinare 21. oktobra.

Ratcliffe i direktor FBI-ja Chris Wray rekli su da će Sjedinjene Države odgovoriti svim stranim zemljama ako se budu miješale u američke izbore.

(StarMo)