Naslovnica Život FBI pretresao Trumpovo imanje

FBI pretresao Trumpovo imanje

103
Donald Trump

Washington — Bivši američki predsjednik Donald Trump potvrdio je da su agenti Saveznog ureda za istrage (FBI) pretresli njegovo imanje Mar-a-Lago u Palm Beachu na Floridi.

“Nakon rada i saradnje s relevantnim vladinim agencijama, ovaj nenajavljeni upad u moj dom nije bio potreban ni primjeren”, rekao je Trump u izjavi, javlja Radio Slobodna Evropa.

Trump nije kazao zašto je izvršen pretres, a nije želio reći ni što je sve pretraženo. Istakao je da su mu agenti provalili i u sef.

Mar-a-Lago je “trenutno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika grupa agenata FBI-ja”, izjavio je Trump pa dodao: “Čak su provalili u moj sef.”

Trump nije bio na imanju u vrijeme pretresa.

Prema pisanju CNN-a, pozivajući se na dobro obaviješten izvor, pretraga je započela rano ujutro 8. augusta po lokalnom vremenu i čini se da su istražioci bili fokusirani na dio imanja gdje su Trumpovi uredi i privatne prostorije.

Američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo je ranu fazu istrage o Trumpovom odnošenju službenih predsjedničkih dokumenata na imanje na Floridi, rekao je u aprilu izvor upoznat s tim pitanjem.

Istraga je uslijedila nakon što je američka Nacionalna uprava za arhive i spise u februaru obavijestila Kongres da je pronašla oko 15 kutija dokumenata Bijele kuće, uključujući povjerljive materijale, koje je Trump odnio na svoje imanje Mar-a-Lago.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trumpovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Trump je prethodno potvrdio da je pristao vratiti određene zapise u arhiv, nazvavši to “običnim i rutinskim procesom”.

Kontrola policijskih organa nad Trumpom dolazi dok se on priprema za moguću treću predsjedničku trku 2024. godine.

(StarMo)