Naslovnica Izdvojeno Fajon o Srbiji: Visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda

Fajon o Srbiji: Visok nivo kršenja demokratije i medijskih sloboda

412
Tanja Fajon

Bruxelles — “Srbija je u stanju svojevrsne političke krize u delikatnom trenutku uoči parlamentarinh izbora”, ocijenila je danas Tanja Fajon, šefica delegacije u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje EU Srbija, na Okruglom stolu u Briselu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji.

“Prisutan je visok nivo kršenja demokratije, medijskih sloboda, jer u programima sa nacionalnom frekvencijom nisu predstavljene sve političke stranke ravnopravno, a to je nedopustivo”, ocijenila je Fajon.

Na Okruglom stolu u Bruxellesu posvećenom izbornim uslovima u Srbiji, na kojem učestvuju predstavnici pozicionog Saveza za Srbiju, Fajon je podsjetila na dijalog vladajućih i opozicionih stranaka koji je u Beogradu dva puta organizovan pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

“Treba ustanoviti fer uslove za parlamentarne izbore naredne godine. U Beogradu slijedi posljednja, treća faza dijaloga. Situacija je daleko od idealne. Vladajuće stranke i dalje ne primjenjuju preporuke koje su neophodne za slobodne i fer izbore. Vidimo nekakav progres u odnosu na posljednji krug razgovora. Međutim, naglasila bih da treba da vidimo napredak u realnom životu a, za sada, ga još ne vidimo”, rekla je Fajon.

(StarMo)