Naslovnica Život Evropski sud presudio u korist Googlea

Evropski sud presudio u korist Googlea

392

Strasbourg — Evropski sud pravde saopštio je da američki tehnološki gigant Google ne mora da primjenjuje pravilo “pravo da bude zaboravljen” na domene izvan Evrope. Odluka Evropskog suda pravde smatra se ključnom u utvrđivanju da li regulativa Evropske unije treba da se primjenjuje i izvan granica Evrope.

Američka kompanije tvrdila je da uklanjanje rezultata pretraživanja kao što je predviđeno regulativom Evropske unije, ne treba da se proširi i na domen google.com ili u drugim zemljama koje nisu članice evropskog bloka, prenosi BHRT, pozivajući se na Srnu.

Sud je donio odluku da operator pretraživača poput Googlea mora da izvrši “dereferenciranje linkova” ili uklanjanje sugestija, kao što to zahtijeva administrator ili sud u nekoj od članica Evropske unije za svaku od verzija svojih stranica, ali “pravo da bude zaboravljen” ne treba da ide dalje od toga.

“Nema obaveze, prema zakonu Evropske unije, da operator pretraživača, poput Googlea, izvrši sve dereferencije za sve vrste svog pretraživača”, kaže se u sudskoj odluci.

Slučaj pred sudom proizašao je iz pravnog spora koji je pokrenula Francuska 2014. godine u vezi s time da Google mora da primijeni regulativu “pravo da bude zaboravljen” na sve svoje domene.

AFP ističe da bi, u slučaju da je Francuska pobijedila, to produbilo spor između Evrope i Sjedinjenih Država, gdje se nalazi većina tehnoloških giganata i čiji je predsjednik Donald Trump već sugerisao da se Evropska unija miješa u američko poslovanje.

Google je pozdravio odluku Evropskog suda pravde.

(StarMo)