Naslovnica Region Evropski parlament: Srbija nazaduje….

Evropski parlament: Srbija nazaduje….

252
foto arhiva

Beograd — Evropski parlament ocijenio je u četvrtak da “Srbija nazaduje u pogledu reformi potrebnih za pristupanje Evropskoj uniji” i izrazio zabrinutost “zbog rastućeg utjecaja Kine i Rusije u zemlji”.

Parlament “žali zbog nedostatka napretka u mnogim područjima srbijanskog reformskog programa i činjenice da je čak došlo do nazadovanja u pitanjima koja su ključna za pristupanje EU”, navodi se u rezoluciji EP-a o izvještajima Evropske komisije o Srbiji za 2019. i 2020. godinu.

Europarlamentarci su pozvali EK da “promijeni svoju metodologiju izvještavanja kako bi se uzelo u obzir značajno nazadovanje i poslala jasna poruka Srbiji”.

Rezolucija je prihvaćena sa 538 glasova za, 69 protiv, dok je 79 zastupnika bilo suzdržano.

Parlament navodi da je tempo usklađivanja srbijanskog zakonodavstva s evropskim “znatno sporiji” od planiranog, ali ostvaren je “ograničen napredak” u poglavljima 23. (pravosuđe i temeljna prava) i 24. (pravda, sloboda i sigurnost).

Za ubrzanje pristupnih pregovora kao najvažniji su istaknuti normalizacija odnosa s Kosovom i “istinsko poštovanje temeljnih prava”.

(StarMo)