Naslovnica Region Evropski parlament: Neugodna pitanja za Hrvatsku

Evropski parlament: Neugodna pitanja za Hrvatsku

617
foto: arhiva - ilustracija

Brisel — Među brojnim europarlamentarcima koji su se obratili hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću nakon njegovog predstavljanja prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Evropske unije, bila je i Šveđanka Malin Björk.

“Vaše predsjedništvo kaže da se želite fokusirati na vladavinu prava i bolje upravljanje migracijama. Lično sam, nakon što sam pročitala izvještaje, obišla područja koja ste spomenuli na sjeveru Bosne i na tom dijelu Hrvatske. Bilo je 10.000 nezakonitih povrataka 2018. godine i čak 25.000 lani”, poručila je Björk, prenosi hrvatski tportal.

“Nakon što sam pročitala izvještaje o brutalnosti hrvatske granične policije, moram priznati da su priče ponekad bile još i gore: bilo je ranjavanja i od pasa, a brutalnost kojoj sam bila svjedok doista je bila strašna. Civilno društvo pokušava pokazati solidarsnot prema izbjeglicama, međutim oni se nalaze na meti”, upozorila je europarlamentarka iz Švedske.

Dodala je da se ‘niti jedna država članica ne bi trebala ponašati tako na svojim granicama, bez obzira gdje se to nalazi’.

“Zaista, tome treba stati na kraj. Treba postojati jedan nezavisni mehanizam za praćenje stanja i moramo jasno reći da Hrvatska ne može ući u Šengenski prostor ako se ne zaustavi takva situacija”, zaključila je Björk, članica Klub zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)