Naslovnica Život Evropski “oskari”: Dominacija “Miljenice”

Evropski “oskari”: Dominacija “Miljenice”

437
Olivia Colman

Berlin — Britanski film “The Favourite” (“Miljenica”) veliki je pobjednik ovogodišnje 32. dodjele Evropskih filmskih nagrada-EFA sa osvojenih osam nagrada, uključujući onu za najbolji europski film.

Film “The Favourite” za nagrade EFA 2019 imao je i najviše nominacija, devet, a osim za najbolji film, nagrađen je i kao najbolja evropska komedija, dok je njegov redatelj Grk Yorgos Lanthimos dobio nagradu kao najbolji evropski redatelj, a glumica Olivia Colman nagradu za najbolju glavnu žensku ulogu. Film je nagrađen još i u kategorijama evropske kostimografije, montaže, šminke i drugima.

Najboljim evropskim glumcem proglašen je Antonio Banderas za ulogu u španjolskom filmu “Pain and Glory/Dolor y Gloria” (“Bol i slava”), koji je osvojio i nagradu za najbolju scenografiju.

Među ostalim filmovima, francuski “Les Miserables” (“Ožalošćeni”) nagrađen je kao Evropsko otkriće godine-Prix Fipresci, britanski film “For Sama” (“Za Samu”) je najbolji evropski dokumentarac, španjolski film “Bunuel in the labyrinth of the turtles” najbolji evropski animirani film, dok je rumunski “The Chritsmas Gift/Cadoul de craciun” evropski kratki film godine.

Poljski film “Cold War/Zimna wojna” (“Hladni rat”) dobio je pak većinu glasova publike i nagradu “People's Choice Awards”, dok je njemački reditelj i glumac Werner Herzogu dobio nagradu za životno djelo.