Naslovnica Region Evropska komisija: Postupak protiv Hrvatske zbog turističkih vaučera

Evropska komisija: Postupak protiv Hrvatske zbog turističkih vaučera

255
foto arhiva

Bruxelles/Zagreb — Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Hrvatske i još devet zemalja članica Evropske unije zbog vaučera kojima pokušavaju spasiti poslovanje svojih turističkih agencija i aviokompanija.

Vaučeri, navodi se, nisu zabranjeni i EK nema ništa protiv da ih putničke agencije potrošačima nude na dobrovoljnoj bazi, i to na način da svaki putnik, ukoliko ne želi vaučer, ima pravo takvu ponudu odbiti te u propisanom roku od četrnaest dana od otkaza putovanja dobiti nazad cijeli iznos novca.

Hrvatska je, međutim, među zemljama koje su preporuku EK-a praktično pretvorile u proceduru u kojoj putnik do svog novca neće moći doći u narednih nekoliko godina, omogućivši potrošačima da mogu odbiti vaučer, ali da pravo na povratak novca imaju tek u periodu od 180 dana od datuma proglašenja prestanka pandemije.

To je, upozorava EK, u suprotnosti sa strogim pravilima o postupku povratka novca, koji treba vrijediti i u doba pandemije, a o kojima je upozorenje navedenim zemljama EK prvi puta poslala još 13. maja, upozorivši ih da su uveli praksu nepovoljnu za potrošače i posve suprotnu evropskim pravilima, apelirajući pritom da je što prije prilagode.

Hrvatskoj je zajedno s Kiprom, Češkom, Grčkom, Francuskom, Italijom, Litvanijom, Poljskom, Portugalom i Slovačkom, kao prvi u nizu postupaka propisanih službenom procedurom, u četvrtak poslano pismo s formalnom najavom pokretanja postupka zbog povrede prava, a koji bi mogao završiti i na Evropskom sudu i okončan finansijskim kaznama protiv tih zemalja.

(StarMo)