Naslovnica Region Evropljani traže da Srbija kazni Rusiju

Evropljani traže da Srbija kazni Rusiju

242

Bruxelles — Evropski parlament (EP) će Rezolucijom izraziti žaljenje zbog činjenice da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Evropske unije (EU) nakon ruske invazije na Ukrajinu. Ovo stoji u nacrtu Rezolucije koji će EP usvojiti u toku ove godine.

U nacrtu Rezolucije u koji Radio Slobodna Evropa (RSE) ima uvid pozivaju se novoizabrane vlasti u Srbiji “da pokažu stvarnu posvećenost vrijednostima EU i da se usklade sa odlukama i pozicijama EU u vanjskoj politici i sigurnosti politika, uključujući sankcije Rusiji”.

U tekstu nacrta se navodi da su evropski zastupnici “duboko zabrinuti” zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine, stoga se pozivaju srpske vlasti i Evropska komisija da podrže infrastruktura za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih prijetnji.

Evropski parlament će Rezolucijom pozvati srpske vlasti da djeluju protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca i da prekinu svaku retoriku i postupke koji podrivaju integritet zemalja u susjedstvu i ugrožavaju regionalnu stabilnost i pomirenje. Žali se zbog kontinuiranog pritiska na pravosuđe i javnog poricanja međunarodnih presuda za ratne zločine i poziva novoizabranu većinu da prioritetno ojača garancije za nezavisnost i efikasnost pravosuđa.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)