Naslovnica Izdvojeno Evropa u lockdownu

Evropa u lockdownu

184
foto: agencije - ilustracija

Zagreb — Zbog značajnog porasta broja novih slučajeva koronavirusa Njemačka i Belgija od ponedjeljka idu u lockdown.

Među evropskim zemljama u kojima je na snazi ili je najavljen lockdown su i Francuska, Engleska, Austrija, Španija, Grčka, Italija, Irska te Slovenija, piše portal Index.hr.

Iako ne kao na proljeće, u nekim zemljama najavljen je vrlo strogi lockdown, koji uključuje i policijski sat, dok su u drugim zemljama nove mjere ipak nešto blaže. Međutim, ono što je svima zajedničko je da uvode drastične mjere kojima je cilj usporiti širenje koronavirusa kako ne bi došlo do preopterećenja zdravstvenih sistema.

Njemačka u ponedjeljak zatvara kafiće i restorane, uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. U javnosti će se moći okupljati maksimalno deset osoba iz najviše dva domaćinstva, a škole i vrtići ostaju otvoreni.

Lockdown u Njemačkoj bi trebao trajati četiri sedmice. Njemački ministar ekonomije Peter Altmaier najavio je kako bi vlada mogla pokriti i do 75 posto gubitaka privrede zbog novih mjera protiv pandemije. To bi, procjenjuje se, koštalo od sedam do 10 milijardi eura za četiri sedmice lockdowna.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)