Naslovnica Život Evropa priprema “nove mjere za borbu protiv terorizma”

Evropa priprema “nove mjere za borbu protiv terorizma”

350
Macron i Merkel

Berlin — Lideri Francuske, Njemačke, Austrije, Holandije i Evropske unije dogovorili su se o poduzimanju novih mjera u borbi protiv terorizma u Evropi.

Među mjerama koje se planiraju poduzeti su brzo uklanjanje terorističke propagande i govora mržnje na internetu, reforma šengenskog područja i pooštrena kontrola ulaska i izlaska u EU, te uspostava nove institucije za obuku imama u Europi.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, austrijski kancelar Sebastian Kurz, holandski premijer Mark Rutte, predsjednik Vijeća EU Charles Michel i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dali su odvojene izjave nakon sastanka putem video konferencije o borbi protiv terorizma.

Macron rekao je da je “ekstremizam zahvatio cijelu Europu i da je potrebno poduzeti određene korake”.

Navodeći da će biti ojačana saradnja među zemljama u borbi protiv terorizma, Macron je izjavio da bi u tom okviru “trebalo ojačati zajedničku bazu podataka, povećati razmjenu informacija i saradnju između policijskih agencija”.

Njemačka kancelarka Angela Merkel je rekla da “osuđuje svaku vjersku mržnju”.

Navodeći da su teroristički napadi u Francuskoj i Austriji napadi na slobodno društvo i način života, Merkel je istakla da se tim napadima “pokušalo zasaditi sjeme straha i da će se Evropa suprotstaviti tome”.

Izjavila je kako ova situacija nije u tome da je islam u sukobu s kršćanstvom, te da bi se demokratski socijalni model trebao odlučno boriti protiv terorizma.

“Osuđujemo sve vrste vjerske mržnje i terorizma”, poručila je Merkel, te dodala: ” Vrlo je važno da znamo ne samo ko je došao u Evropu već i tko je napustio schengensko područje. O ovom pitanju moramo razgovarati sa zemljama bez viznog režima”

Merkel je skrenula pažnju na važnost pregovora s muslimanskim zemljama u vezi s zajedničkom borbom protiv terorizma.

 

(StarMo)