Naslovnica Život Evropa: Preko milion umrlih od korona virusa

Evropa: Preko milion umrlih od korona virusa

347
foto: AP - ilustracija

Prag — Broj smrtnih slučajeva povezanih sa korona virusom premašio je milion u Evropi koja pokušava da vakcinacijom spriječi da novi sojevi izazovu treći talas pandemije zbog koje bolnice opet mogu da budu preopterećene.

Dosada je u Evropi registrovano 37,221,978 zaraženih i 1,000,062 umrlih, prema podacima Reutersa, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Na evropsku regiju, sa 51 zemljom, otpada oko 35,5 posto umrlih od korona virusa i 30,5 procenata zaraženih u svijetu.

U Evropi je do sada dato 12 vakcina na 100 ljudi, a u SAD 34. Na prvom mjestu u svijetu je Izrael sa 110 vakcina na 100 stanovnika, jer u većini slučajeva se daju dvije doze, navodi RSE.

S obzirom da je vakcinisano manje od deset posto stanovništva, predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen rekla je da se situacija pogoršava. „Vidimo vrh trećeg talasa koji se formira u državama članicama i znamo da moramo da ubrzamo vakcinaciju,“ izjavila je von der Leyen.

Broj zaraženih u Evropi raste, a Francuska je nedavno zabilježila najveći skok u jednom danu od novembra. Svakih šest dana broj inficiranih na starom kontinentu dostigne jedan milion.

Dok Njemačka planira da ukine restriktivne mjere u cilju ožilvljavanja ekonomije, stručnjak sa Instituta za zarazne bolesti Robert Koch rekao je u utorak da broj zaraženih raste eksponencijalno, te da zemlja ulazi u treći talas pandemije.

U trenutku kada Evropska unija i dalje istrajava na planu da do kraja ljeta vakciniše 70 posto odraslih, najmanje 13 zemalja bloka suspendovalo je ili odložilo upotrebu AstraZenecine vakcine nakon izvještaja o zgrušavanja krvi kod ljudi koji su ga primili.

Evropska agencija za lijekove je u četvrtak odobrila AstraZeneca vakcinu navodeći da je sigurna i efikasna, tako da su mnoge zemlje ukinule tu mjeru povlačenja.

Zemlje u istočnoj Evropi, uključujući Rusiju, i dalje su najviše pogođene. Rusija ima najveći zaraženih – više od 4,4 miliona ili skoro 12 posto svih slučajeva u Evropi.

(StarMo)