Naslovnica Politika Evo zašto Rusija vrši pritisak u Srbiji i BiH

Evo zašto Rusija vrši pritisak u Srbiji i BiH

390

Sarajevo — Zvanično imenovanje jedinog kandidata za visokog predstavnika, Christiana Schmidta, bit će potvrđeno prvog juna na sjednici PIC-a – Vijeća za implementaciju mira. Jedino protivljenje iskazala je Rusija, s ranije poznatim stavom da se Ured Visokog predstavnika ukine. Postavlja se pitanje hoće li to kočiti proces potvrđivanja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija, javlja BHRT.

Christiana Schmidtu, kandidatu Njemačke, članice PIC-a, osim Rusije dale su podršku za njegov dolazak na čelo OHR-a. Međutim, zvanično se Rusija nije oglasila, osim ranije poznatog stava, da treba raditi na ukidanju Ureda visokog predstavnika u BiH. To je dovelo do pitanja, može li i hoće li prilikom potvrde kod Vijeća sigurnosti UN-a uložiti Veto? Vijeće sigurnosti, kako tvrde stručnjaci, nema pravo glasa o odluci.

BODO WEBER, politički analitičar, Njemačka:

“Savjet bezbjednosti samo primi k znanju tu odluku, a odluku donosi PIC. Ona je donesena jučer, a vjerujem da će ona još jednom biti potvrđena direktno na idućem sastanku PIC-a iduće sedmice. Ali odluka je donesena i ona je konačna”, rekao je Weber.

Protivljenje Rusije u ovom slučaju se može opravdati time što Rusija ima svoje interese koji nisu vezani za BiH. Oni su, kako pojašnjava profesor međunarodnih odnosa, direktno vezani za Ukrajinu kao njen jedini strateški interes.

ZLATKO HADžIDEDIĆ, profesor međunarodnih odnosa u Sarajevu:

“Ona je zainteresirana da strane zemlje shvate da ne mogu Ukrajinu uvući u NATO i da treba da se izvuku iz te procedure i za to vrši pritisak na djelu koji je tradicionalno pod utjecajem zapada… to su Srbija i BiH”, kazao je Hadžidedić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)