Naslovnica BiH Evo zašto je Zvizdić razočaran Vijećem ministara BiH

Evo zašto je Zvizdić razočaran Vijećem ministara BiH

529
Denis Zvizdić

Sarajevo — Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Zvizdić izrazio je danas nezadovoljstvo ignorantskim odnosom Vijeća ministara BiH prema incijatvi Parlamenta BiH u vezi s nabavkom vakcima protiv COVID-19.

Zviozdić u izjavi za Fenu podsjeća da je prošlo tačno dva mjeseca od kada je pokrenuo inicijativu koja je na Predstavničkom domu PS BiH dobila jednoglasnu podršku, a u kojoj je Vijeću ministara BiH predstavio važnost, hitnost, plan aktivnosti i hodogram u vezi sa nabavkom vakcina protiv COVID-19.

– Razočaran sam zbog činjenice da je Vijeće ministara BIH pokazalo ignorantski odnos prema inicijativi Parlamenta BiH, da nije pokrenulo bilo kakvu aktivnost, iako su se nažalost, predviđanja iz obrazloženja inicijative pokazala tačnim. Još u decembru prošle godine sam najavio da COVAX mehanizam, niti količinski niti terminski, neće dati očekivane rezultate, što danas, za razliku od tada iskazanog neslaganja sa takvim predviđanjem, više niko ne dovodi u pitanje. Zbog toga sam predložio da Vijeće ministara, po uzoru na druge vlade u regionu, uđe u proces bilateralnih pregovora sa prijateljskim državama koje su spremne Bosni i Hercegovini ustupiti dio svojih vakcina – kazao je.

Dalje podsjeća da je tada Vijeće ministara BiH to kategorički odbilo uz obrazloženje da to nije moguce realizirati, a danas smo svjedoci da se, poslije dva mjeseca izgubljenog vremena, najavljuju bilateralne aktivnosti, dok istovremeno, od Srbije i Slovenije dobijamo simbolične količine upravo kroz bilateralne odnose.

(StarMo)