Naslovnica Politika Evo zašto je prema Milanoviću, Vučić – “prepreka”

Evo zašto je prema Milanoviću, Vučić – “prepreka”

96

New York — Hrvatski predsjednik Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić “bio jedan od najistaknutijih ratnih huškača 90-ih” i smatra to “preprekom”.

Pristupni pregovori Srbije započeli su 2014. godine, do sada je otvorila 18 poglavlja, a dva privremeno zatvorila.

Milanović smatra da Srbija “nema snažnu namjeru” ući u EU, dok se Sjeverna Makedonija i Albanija “snažno trude i bore”.

Crna Gora je najbliže ulasku u EU s 33 otvorena poglavlja. Posljednje poglavlje, 8. poglavlje – Tržišno natjecanje, otvorila je krajem juna prošle godine. U devet godina pristupnih pregovora s Unijom privremeno je zatvorila tri poglavlja.

Hrvatski predsjednik je rekao da je za Hrvatsku najvažnije pitanje biti što će biti s Europskom unijom u idućih 10 godina i da uspjeh hrvatskog članstva u njoj mjeri samo izvlačenjem novca iz europskih fondova.

“EU je vjerojatno najkompleksnije političko udruženje u povijesti čovječanstva. Teško je njime upravljati, nedostaje političke legitimnosti jer ga većinom vode birokrati. Za moju zemlju je od najveće važnosti pitanje što će biti s EU u idućih 10 godina”, rekao je Milanović na Sveučilištu Columbia u okviru ‘World Leaders Forum-a’ na temu “Krize u nastajanju i konkurentski narativi”.

(StarMo)