Naslovnica Život Evo zašto je opala smrtnost na intenzivnoj njezi

Evo zašto je opala smrtnost na intenzivnoj njezi

462
foto: agencije - ilustracija

Sarajevo — Gost novog videa „60 sekundi o koroni“ BHRT-a je dr. Adnan Begović specijalista intenzivne njege i plućne bolesti, te vanredni profesor medicine na Univerzitetu Kalifornije u San Diegu (UCSD) koji objašnjava zašto je smrtnost od COVID-a 19 znatno opala među pacijentima u intenzivnoj njezi.

Analize više studija iz Evrope, Azije i Amerike od početka pandemije, kojima je obuhvaćeno preko 10.000 pacijenata, pokazale su da je smrtnost oboljelih od COVID-a 19 u odjelima intenzivne njege smanjena sa 60% na 42%. Dakle, smrtnost najtežih slučajeva oboljelih od COVID-a 19 je reducirana za skoro trećinu!

„Jedno od mogućih objašnjenja za ovakve rezultate je to da su zdravstvene organizacije bolje pripremljene, da je znanje o bolesti poboljšano, te da doktori i zdravstveno osoblje koriste efikasnije raspoložive metode i opremu za tretiranje najtežih pacijenata“, kaže dr. Begović.

Dodaje da iako je širom svijeta napravljen bitan pomak u liječenju najtežih slučajeva COVID-a 19, mi i dalje treba da se pridržavamo propisanih preventivnih mjera i da svi pomognemo da se spriječi širenje bolesti i smanji broj oboljelih osoba sa teškom kliničkom slikom.

Zato, ne zaboravite: maske, distanca i higijena!

Podsjećanja radi, Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauke (BHAAAS) nastavila je sa projektom “60 sekundi o koroni”. Nakon dva veoma uspješna bloka specijaliziranih videa u kojima su stručnjaci iz različitih oblasti obrađivali teme vezano za pandemiju COVID-a 19, BHAAAS je pripremio novi blok od 20 videa na kojem je angažiran veliki broj naučnika, epidemiologa, doktora, i psihologa.

(StarMo)