Naslovnica Politika Evo zašto je Dodik “nervozan i agresivan”

Evo zašto je Dodik “nervozan i agresivan”

289
Milorad Dodik

Beograd — Sve radikalnije ponašanje predsjednika SNSD-a i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika ukazuje na njegovu nesigurnost s obzirom na novu ekipu američkih diplomata na Balkanu, smatra predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava Srbije Sonja Biserko.

Ističe da toksičnost javne sfere i tenzije koje rastu stvraju utisak da je moguć neki novi sukob, no vjeruje da se Beograd neće odlučiti na takav korak.

Ona za televiziju N1 pojašnjava da izbor novih ambasadora, koji već imaju iskustvo na Balkanu, nagovještava finalizaciju “nedovršenih poslova” na Balkanu.

“S obzirom na to da je prošlo gotovo godinu dana od izbora novog predsjednika SAD-a, u regionu je raslo nepovjernje prema novoj administraciji, jer se od nje mnogo očekivalo. Treba imati u vidu međunarodni kontekst, odnosno činjenicu da su svi akteri zaokupljeni vlastitim situacijama i da Beograd pokušava da u tom međunarodnom političkom vakuumu testira da li je moguće rekomponovanje Balkana”, pojašnjava Sonja Biserko u komentaru za N1, te podsjeća kako je Amerika bila ključni akter na Balkanu, a da se kao takva percipira i danas, što stvara nervozu kod Milorada Dodika.

“Otuda nervoza i agresivnost, posebno kod Dodika. SAD sigurno neće dozvoliti rasturanje njene najuspješnije misije i svakako će se založiti da zavrsi balkansku arhitekturu, kako su je zamislili nakon 2000. godine. Uprkos promjenjenim okolnostima, Balkan ostaje u zapadnoj interesnoj sferi”, kaže Biserko.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)