Naslovnica Život Evo šta ruski stručnjak kaže kad je kraj pandemije

Evo šta ruski stručnjak kaže kad je kraj pandemije

320

Moskva — Ruski akademik Vadim Pokrovski, šef naučnoistraživačkog odjeljenja za prevenciju i kontrolu AIDS-a na Centralnom istraživačkom institutu za epidemiologiju Ruskog državnog organa za sanitarni nadzor i kontrolu /Rospotrebnadzor/, najavljuje kraj pandemije virusa korona naredne godine.

U intervjuu za radio-stanicu “Govorit Moskva”, Pokrovski ističe da, s druge strane, tuberkuloza, malarija i HIV infekcija, koje se šire sporije, ali protiv kojih nema vakcine, “neće nigdje otići”.

Ruski akademik naglašava da se ne treba bojati epidemije kuge, s obzirom na to da je način liječenja te infekcije poznat i jednostavan, a njen prenos prate stručnjaci.

“U Rusiji i okolnim zemljama imamo posebne stanice protiv kuge, koje se time bave”, objašnjava on i navodi da je “kuga u potpunosti izlječiva”.

“Mislim da će se do kraja godine kod svih povećati optimizam i poboljšati raspoloženje, a i ekonomska situacija će se poboljšati”, zaključuje Pokrovski, prenosi federalna.ba.

Pandemija virusa korona zahvatila je gotovo cijeli svijet.

Prema podacima Svjetske zdavstvene organizacije, u svijetu je zaraženo više od 81 miliona ljudi.

Većina slučajeva zabilježena je u SAD, Indiji i Brazilu, a te zemlje su vodeće i po broju žrtava.

Po broju zaraženih, Rusija zauzima četvrto mjesto na svijetu.

Od proljeća je u zemlji zabilježeno više od tri miliona slučajeva virusa korona, uključujući 2,45 miliona oporavljenih i više od 54.000 mrtvih, navodi “Ruska riječ”.

(StarMo)