Naslovnica Mostar Evo šta piše o Mostaru u osmanskim dokumentima

Evo šta piše o Mostaru u osmanskim dokumentima

132

Mostar — U Institutu Yunus Emre Mostar u četvrtak uveče upriličeno je otvaranje izložbe „Mostar u osmanskim dokumentima“ autora H. Yildirim Aganoglua, a u okviru međunarodne kulturne manifestacije „Mostarsko ljeto 2022“.

„Kao neko ko je dio Državnog arhiva Predsjedništva Republike Turske, radim u arhivu šireg formata koji sadrži stotinu miliona dokumenata odnosno pismenih zapisa koji govore o osmanskoj vladavini u 40 zemalja, htio sam da, od ukupno 23.000 dokumenata koji govore o BiH i ovom prostoru, a približno 2.300 dokumenata koji govore konkretno u Mostaru, pripremim 50-tak onih za koje se smatra da su najbitniji, da posebno simbolišu vrijednost predstavljanja građanima Mostara prije svega“ ističe autor izložbe Yildirim Aganoglu, te otkriva o kakvim dokumentima je riječ.

„Ovo su dokumenti, spisi koji počinju od 1560. godine, a koji govore o mnogim temama, kao što su vojne teme, dokumenti koji govore o vlasti, o nekim preventivnim metodama sprječavanja širenja određenih zaraznih bolesti, određene odluke koje su donesene i određeni spisi od strane padišaha koji govore o vjerskim slobodama na ovim prostorima, dokumenti koji su ustvari odobrenja predstavnicima pravoslavne i katoličke crkve na ovim prostorima, koji garantuju vjersku slobodu, zatim dokumenti koji govore o trgovini, zanatlijama itd., dakle, razni dokumenti koji su jako bitni da se znaju“, navodi Aganoglu.

Prema riječima autora, pripremanje izložbe je zahtijevalo vremenski period od otprilike dva mjeseca, a podrazumijevalo je kontinuirano analiziranje 2.300 dokumenata koji su na neki način bili već sažetak od kataloga u kojima su se spominjali svi ovi dokumenti. Autor je izdvojio dokument iz 1880. godine na kojem se nalaze pečati uglednih mostarskih porodica iz tog perioda, te objašnjava važnost i značaj ovog dokumenta.

„Posebno želim naglasiti i izdvojiti dokument koji je iz 1880. godine, a koji ustvari govori o uglednim mostarskim porodicama, koji su poslali molbu tadašnjem Sultanu da ih, nakon što su pali pod austrougrasku vlast, na neki način spasi. Tu se nalaze pečati tih porodica, njihova prezimena su napisana na ovom dokumentu i nakon toliko vremena, nekih 140 godina, mi se opet susrećemo. Dakle, neke porodice koje žive na ovim prostorima mogu prepoznati svoja prezima ili su njihovi potomci živi, te imaju priliku da vide ove dokumente koje govore o tim porodicama. Posredstvom večerašnje izložbe ove porodice će se ustvari upoznati na neki način sa svojim korijenima. Također, na neki način večerašnjom izložbom ponovo uspostavljam vezu između Istanbula i Mostara, vezu koja je dugi vremenski period bila neraskidiva“, naglašava Aganoglu.

Inače, autor izložbe je porijeklom Bošnjak, te ističe da mnogo voli BiH.

Direktor Muzeja Hercegovine Mostar Asim Krhan ističe da je ovo jedan od najboljih sadržaja „Mostarskog ljeta“ ove godine.

Izložbi je prisustvovala i zamjenica Generalnog konzula Republike Turske u Mostaru Gamze Algun.

Izložba će biti otvorena za posjetioce narednih mjeseca dana, a atmosferu događaja su uljepšali polaznici škole gitare „Galeb“ iz Jablanice, Adna i Maid Šćuk.

U petak, 22. 07., u Narodnoj biblioteci Mostar bit će održana promocija zbirke političkih eseja “Razaranje Bosne” autora Jusufa Trbića, sa početkom u 20 sati.

(StarMo)