Naslovnica Izdvojeno Evo šta je šef NATO-a poručio o BiH: Došlo je vrijeme…

Evo šta je šef NATO-a poručio o BiH: Došlo je vrijeme…

384
Jens Stoltenberg

Brisel — Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg ocijenio je u subotu, povodom 25. godišnjice od okončanja rata u Bosni i Hercegovini i parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, da je kompromis možda težak, ali je od ključnog značaja da bi građani BiH živjeli život kakav zaslužuju.

NATO će nastaviti da podržava BiH, napisao je on, a objavljeno je na web stranici Sjevernoatlantske alijanse.

“Ne možemo i ne smijemo se vraćati u prošlost. Uz zajedništvo, odlučnost i kompromis, velike se stvari mogu postići. Četvrt vijeka nakon Dejtona, došlo je vrijeme da se ponovo posveti miru, reformama i prosperitetnoj budućnosti za sve”, naveo je u izjavi, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Podsjetio je da je prisustvo NATO trupa, prije 25 godina, odigralo ključnu ulogu u dovođenju zaraćenih strana za pregovarački sto.

“Od tog trenutka, ostali smo prisutni na terenu kako bismo pomogli u održanju mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu”, dodao je on.

NATO, prema njegovim riječima, pruža podršku vlastima u BiH u reformi sigurnosnih institucija, navodeći kao primjer da je jedno na najznačajnijih postignuća formiranje jedinstvenih Oružanih snaga.

“Na kraju rata, u BiH je bilo 400.000 vojnika, podjelom razvrstanih u tri vojske. Danas BiH ima jedinstvene profesionalne Oružane snage koje broje oko 10.000 vojnika i 5.000 pripadnika rezervnog sastava s jedinstvenim lancem komandovanja”, naveo je čelnik NATO-a.

Istakao je kako BiH doprinosi sigurnosti sa svojim snagama koje učestvuju u NATO misiji u Afganistanu i naveo kako je došlo do poboljšanja situacije u BiH, ali da se puno toga još može uraditi.

(StarMo)