Naslovnica Život Evo šta je dogovoreno između tužiteljica Srbije i BiH

Evo šta je dogovoreno između tužiteljica Srbije i BiH

113

Sarajevo/Beograd — Sastanak glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić, republičke javne tužiteljice Republike Srbije Zagorke Dolovac i tužiteljice za ratne zločine Republike Srbije Snežane Stanojković održan je danas u Republičkom javnom tužilaštvu Republike Srbije u Beogradu.

Tužiteljica za ratne zločine Republike Srbije Snežana Stanojković upoznala je glavnu tužiteljicu Gordanu Tadić i delegaciju Bosne i Hercegovine da je Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije podiglo optužnicu protiv osumnjičenog Edina Vranja, zbog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz članka 144. KZ SRJ, saopšteno je u petak iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da na osnovu propisa kojima se regulira regionalna saradnja između Republike Srbije i BiH, Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima i Ugovora između Republike Srbije i BiH o pravnoj pomoći u građanskim i krivičnim stvarima, Tužilaštvo za ratne zločine će podnijeti prijedlog Višem sudu u Beogradu Odjeljenju za ratne zločine, za ustupanje krivičnog gonjenja u navedenom predmetu pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

S obzirom da se radi o pritvorskom predmetu očekuje se hitno postupanje Višeg suda u Beogradu.

Ovaj događaj predstavlja veliki iskorak u saradnji u predmetima ratnih zločina između Tužilaštva BiH i Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije, stoji u saopštenju.

Na sastanku je razgovarano o unapređenju regionalne saradnje u svim predmetima, a naročito predmetima ratnih zločina. Dogovoreno je da će oba tužilaštva skupa pregledati sve predmete i razmjeniti sve neophodne informacije, kako bi oštećeni bili sigurni da će predmeti biti rješeni na profesionalan način, bez obzira u kojoj zemlji se postupak vodi.

Ovakav način rada, kao i regionalnu saradnju u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, je podržao i glavni tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MRMKS) Serge Brammertz na posljednjoj regionalnoj konferenciji održanoj u Beogradu 20.i 21. septembra 2021. godine, navodi se u saopštenju za javnost iz Tužilaštva BiH.

(StarMo)