Naslovnica Politika Evo šta je Dodik poručio iz Istočnog Sarajeva

Evo šta je Dodik poručio iz Istočnog Sarajeva

292
Milorad Dodik

Istočno Sarajevo — Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da nikakva komisija za integracije BiH sa NATO-om neće biti formirana, a da može biti formirana samo komisija za saradnju s NATO-om.

Na pres-konferenciji u Istočnom Sarajevu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Matthewom Palmerom, Dodik je podsjetio je da je na današanji dan NATO počeo bombardovanje srpskih položaja u BiH u kojem je bio i značajan broj civilnih žrtava, a sve, kako tvrdi, “na osnovu lažnih informacija o događajima na Markalama”.

– To je bio dobar sastanak na kojem je predstavnik SAD-a ukazao na potrebu partnerstva dviju zemalja, kao i potrebu rješavanja unutrašnjih pitanja BiH konsenzusom – rekao je Dodik, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Dodao je da je razgovarano i o obilježavanju 25 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma, te da je on predložio da zajedničkom izjavom Predsjedništvo zatraži prestanak mandata visokog predstavnika u BiH.

Dodik je naveo da ne bježi od toga izjavom da bude izražen pijetet svim žrtvama u prošlom ratu u BiH, ali i da se treba pokušati usaglasiti karakter tog rata koji je u Daytonskom sporazumu nazvan “tragičnim sukobom”, što smatra adekvatnim.

Naglasio je da je razgovarano i o trgovini ljudima, te da negativni izvješataji State Depermenta o trgovini ljudima na prostoru BiH dovode našu zemlju u poziciju da padne u treći rang zemalja u kojima je izražena trgovina ljudima i gdje se ništa ne čini po tom pitanju.

Dodik je najavio da će na jednoj od narednih sjednica tražiti da Predsjedništvo donese odluku o pridruživanju BiH inicijativi Mali šengen zemalja regiona, te da ambasada BiH u Izraelu bude premještena iz Tel Aviva u Jeruzalem.

Istakao je da nema ništa protiv da se na sjednici razmatra i prijedlog Željka Komšića da BiH prizna Kosovo, ali da će on glasati protiv i tražiti zaštitu vitalnog nacionalnog interesa.

(StarMo)