Naslovnica Politika Evo šta je Dodik pisao Vučiću

Evo šta je Dodik pisao Vučiću

274
Vučić i Dodik

Sarajevo — RTRS je objavio sadržaj dokumenata koje je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dostavio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Prvi dokument sadrži Informaciju o neustavnoj transformaciji dejtonske strukture BiH i utjecaju na položaj i prava Republike Srpske, a koju je NSRS usvojila 12. novembra prošle godine.

U njima se, između ostalog, odbacuju bonska ovlaštenja visokog predstavnika, poziva NSRS da pristupi donošenju novog Ustava RS, o kojem će se izjasniti i građani na referendumu, osporavaju Zakon o odbrani BiH, Zakon o indirektnom oporezivanju BiH, te Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću.

Drugi dokument se, također, odnosi na zaključke NSRS-a koji su doneseni 17. februara ove godine. U njima se ide korak dalje ka razgradnji državnih institucija, pa tako NSRS obavezuje predstavnike RS-a u institucijama BiH da predlože u Parlamentarnoj skupštini usvajanje Zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

Dodik je najavio da će dokumente poslati i predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, liderima PDP-a i SDA, Branislavu Borenoviću i Bakiru Izetbegoviću, prenosi federalna.ba.

(StarMo)