Naslovnica BiH Evo šta Izetbegović čeka od Hrvata i Srba u BiH…

Evo šta Izetbegović čeka od Hrvata i Srba u BiH…

373
Bakir Izetbegović

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) i dopredsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović komentirao je ranije izjave predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića o izostanku podrške predstavnika bošnjačkog naroda putu Bosne i Hercegovine ka članstvu u NATO-u.

Izetbegović je podsjetio da upravo zbog NATO puta i opstrukcija na tom putu SDA nakon Općih izbora 2018. godine godinu dana nije pristajala na formiranje vlasti, insistirajući da se nastavi NATO put u skladu s ranijim strategijama i odlukama.

Govoreći o položaju određenih konstitutivnih naroda u dijelovima Bosne i Hercegovine u kojima je taj narod u manjini, Izetbegović je istaknuo da je u Sarajevu četiri godine opsade, voljom građana, za načelnika Općine Centar izabran kandidat srpske nacionalnosti.

– Sada ponovo u Općini Centar imamo izabranog načelnika koji je Srbin. Imali smo gradonačelnika, Ivu Komšića, koji je Hrvat. Do prije nekoliko mjeseci imali smo Hrvata kao prvog čovjeka Kantona, Marija Nenadića. To je bilo voljom političara i dogovorom političara. I kada je u pitanju narod i kada su u pitanju političari, tako stoje stvari – poručio je Izetbegović.

Podsjetio je Izetbegović da je u Vladu Tuzlanskog kantona imenovan ministar iz HDZ-a BiH, iako ta stranka nema zastupnike u Skupštini.

– U Varešu dva puta zaredom je izglasan Hrvat za gradonačelnika i to iz HDZ-a. Toliko o Bošnjacima. Ja čekam vrijeme kada ću vidjeti da na takav način srpski i hrvatski političari i glasači tretiraju predstavnike i kandidate iz bošnjačkog naroda – kazao je Izetbegović.

(StarMo)