Naslovnica Život Evo na šta su prvo Novozelanđani pohrlili…

Evo na šta su prvo Novozelanđani pohrlili…

177
foto: ilustracija

Wellington — Novozelanđani su stali su u utorak u redove za hamburger, pomfrit i kafu za van nakon što su izašli iz jednomjesečnog karantina zahvaljujući kojem, kako kaže premijerka Jacinda Ardern, je suzbijen lokalni prenos koronavirusa.

Oko 400.000 ljudi vratilo se na posao nakon što je Adern snizila stepen opasnosti u zemlji i ublažila jednu od najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog koje su firme sedmicama bile zatvorene.

“Teško je opisati koliko je ovo ukusno”, objavio je na Twitteru Christopher Bishop, zastupnik, nakon što je postavio fotografiju s kafom za van, prenosi federalna.ba, pozivajući se na Hinu.

Duge kolone automobila su ispred McDonaldsa u Aucklandu i Wellingtonu od ranih jutarnjih sati.

Pet miliona stanovnika Novog Zelanda bilo je pod jednim od najstrožih karantina u svijetu.

Vlada premijerke Ardern sada je suočena s izazovom ponovnog pokretanja ekonomije koja zavisi o trgovini i turizmu dok se približavaju izbori predviđeni za septembar.

Ministarstvo finansija procijenilo je da će stopa nezaposlenosti skočiti na 13 posto čak i u slučaju brzog ukidanja karantina, te da bi BDP mogao pasti za trećinu.

Ardern je rekla da su se stroge mjere isplatile. Novi Zeland ima samo 1124 potvrđenih slučajeva covida-19, uključujući 19 umrlih, što je jedna od najmanjih cifri na svijetu.

(StarMo)