Naslovnica Mostar Evo na šta i koliko troše turisti u Mostaru

Evo na šta i koliko troše turisti u Mostaru

286

Mostar — Jednodnevni posjetioci u Mostaru se zadržavaju kraće od pet sati, te prosječno potroše oko 25 eura, kazao je Feni viši stručni saradnik u Turističkoj zajednici Hercegovačko-neretvanskog kantona Ramiz Bašić, upozorivši da na području cijelog kantona fali turističko-ugostiteljskih radnika svih profila.

“Najnovija istraživanja pokazala su da jednodnevni posjetioci Mostaru u prosjeku potroše cirka 25 eura i od toga najviše na kupovinu 11 eura, dok su na ugostiteljske usluge u prosjeku izdvajali 14 eura”, rekao je Bašić.

Za razliku od njih, dodao je, gosti koji ostvare noćenje u Mostaru (ili u nekom drugom mjestu u Hercegovini) u prosjeku troše 74 eura po osobi, od čega najviše potroše na izdatke za smještaj (57 posto ili prosječno dnevno 42 eura, ako se radi o hotelskom gostu), a znatni su i izdaci i za kupovinu, te ugostiteljske usluge izvan smještaja (po 17 posto, ili 13 eura za pojedinačnu vrstu izdataka).

S druge stane, izdaci za kulturu iznosili su u prosjeku 4 eura po osobi na dan, a ostali oko 2 eura.

Također, istraživanja su pokazala da turisti u Mostaru, ostvare 2,5 noćenja pri čemu je većina ostvarila do 3 noćenja (80 posto).

Jednodnevni posjetioci se u Mostaru najčešće zadrže manje od 8 sati, njih 91 posto, a u prosjeku nešto kraće od 5 sati, kazao je Bašić, dodavši kako se najduže zadržavaju jednodnevni posjetioci iz Hrvatske (5 sati u prosjeku).

Napomenuo je kako o ukupnoj potrošnji na području HNK turistička zajednica nema podatke, prenose u ponedjeljak mostarski portali, pozivajući se na Fenu.

(StarMo)