Naslovnica BiH Evo koliko je u BiH indentifikovano žrtava trgovine ljudima…

Evo koliko je u BiH indentifikovano žrtava trgovine ljudima…

133

Sarajevo — U Bosni i Hercegovini su u prvih 6 mjeseci ove godine identifikovane 42 žrtve trgovine ljudima, a tokom cijele prošle godine bilo ih je 70, pokazuju podaci koji su predstavljeni povodom početka regionalnog projekta “Glas organizacija civilnog društva u borbi protiv trgovine ljudima”.

Samir Rizvo, koordinator za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalne imigracije u BiH, istakao je kako je broj neidentifikovanih slučajeva trgovine ljudima znatno veći od identifikovanog.

“Kada je riječ o oblicima trgovine ljudima s kojima se susrećemo, tu je tradicionalno prisutno seksualna eksploatacija, te razni oblici radne eksploatacije. Na svu sreću do sada nije zabilježen nijedan slučaj oduzimanja organa, kao najtežeg oblika trgovine ljudima”, naveo je Rizvo.

On je naglasio kako su u svim kantonima, opštinama i regijama u BiH uspostavljeni timove za koordinaciju borbe protiv trgovine ljudima što je dalo značajne rezultate u otkrivanju kanala krijumčara.

“Prošle godine je bilo više istraga, optužnica, ali i presuda. Bitno je da su izrečene kazne bile mnogo ozbiljnije nego u prethodnom periodu, tako da smo imali izrečene kazne u rasponu od pet do 10 godina zatvora za krivična dijela trgovine ljudima”, ukazao je Rizvo.

(StarMo)