Naslovnica BiH Evo koliki je broj migranata u BiH

Evo koliki je broj migranata u BiH

427
foto: CK FBIH - ilustracija

Sarajevo — Na području Bosne i Hercegovine nalazi se više od 7.000 migranata iz različitih zemalja. U prihvatnim centrima je oko 5.000, a izvan kampova oko 2.000, prenose bh. mediji.

O medicinskim uslugama i stanju migranata koji se nalaze na području BiH govoreno je danas u Sarajevu, povodom Svjetskog dana migranata, u organizaciji Crvenog križa Federacije BiH i Danskog vijeća za izbjeglice.

Jasmin Nikšić, koordinator za zdravstvo iz oblasti migracija Crvenog križa Federacije BiH, pojasnio je da u posljednjih par mjeseci na terenu svakodnevno rade njihovi volonteri kroz sedam mobilnih timova.

Prema njegovim riječima, volonteri se susreću sa različitim povredama, od lomova, gnojnih rana do bolova koje uzrokuje dugotrajno pješačenje.

“Volonteri rade svakodnevno. U protekla dva mjeseca smo pružili zdravstvenu podršku za preko 2.000 migranata koji se nalaze van kampova. Većinom su to intervencije prve pomoći, kojih je bilo oko 1.200. Bilo je tu i infekcija oka, kože, lomova ali najveći broj su rane koje ne zarastaju jer se kreću u uslovima kakvi nisu pogodni za dobro liječenje rane”, pojasnio je Nikšić.

Naveo je da se broj migranata stalno mijenja, pogotovo onih koji se nalaze van kampova i koji nisu registrovani.

“U kampovima borave registrovani migranti i za svakog od njih je obezbijeđena ishrana, zdravstvene usluge i svaki ostali vid humanitarne pomoći”, pojasnio je Nikšić.

O stanju migranata u BiH govorio je i Nicola Bay, country direktor Danskog vijeća za izbjeglice, koja je u BiH došla 1992. godine i gdje je djelovala do 2010. Ponovno su došli prošle godine u julu, zbog migrantske krize.

Dotakao se i migranata koji nisu u kampovima i koji spavaju pod otvorenim nebom. “Oni nemaju adekvatnu medicinski pomoć i tu mi imamo rješenje jer imamo timove koji pružaju pomoć onim koji su na cesti, koji nisu unutar nekog kampa. Imamo osam timova, koji osim medicinske njege, nudimo i ostalu pomoć u vidu hrane, odjeće, vreća za spavanje…”, pojasnio je Bay.

Prema njegovim riječima, na području BiH nalazi se više od 7.000 migranata.

Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine proglasila je 18. decembar Međunarodnim danom migranata. Na taj je dan 1990. godine usvojena Konvencija o zaštiti prava migrantskih radnika i članova njihovih porodica.

Broj migranata u svijetu stalno raste, a od 232 miliona osoba koji žive izvan svoje zemlje prema podacima UN-a, veliki broj nema pristupa osnovnim socijalnim pravima.

(StarMo)