Naslovnica Život Evo koja je učenica napisala najljepše pismo…

Evo koja je učenica napisala najljepše pismo…

338
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Završen je izbor za najljepše pismo na 51. Međunarodnom natjecanju u pisanju pisama za mlade 2022. koje u BiH zajednički organiziraju Hrvatska pošta Mostar, Pošte Srpske i BH Pošta, a najbolji rad na temu: “Napiši pismo utjecajnoj osobi i objasni kako se boriti protiv klimatske krize“ napisala je Najda Milišić, učenica O. Š. “Mehmed Handžić” Ilidža.

Njezin rad ocijenjen je najboljim od 340 pisma koja su pristigla na adrese tri bh. poštanska operatora i predstavljat će BiH na svjetskom natjecanju koje organizira Svjetska poštanska unija.

Pristigla pisma su ocjenjivali vanjski članovi žirija Dragan Marijanović (Mostar), Branislav Janković (Banja Luka) i Hadžem Hajdarević (Sarajevo).

Prvonagrađeno pismo se može pročitati na službenoj web stranici HP Mostar www.post.ba.

Odlukom stručnog žirija, drugo mjesto pripalo je Ivani Blanuša, učenici O. Š. “Petar Kočić” iz Prijedora, a treće Ani Vidović, učenici O. Š. Brestovsko iz Brestovskog.

Učenici koji su osvojili prva tri mjesta bit će nagrađeni novčanim nagradama (300, 200 i 100 KM) i tablet računarima. Njihovim nastavnicima materinskog jezika pripast će novčane nagrade u iznosu od po 100 KM.

Narednih 7 mjesta ravnopravno dijele učenici koji će biti nagrađeni smart prijenosnim baterijama i prigodnim poklon paketima, a to su Rijad Dedić, učenik O. Š. “Alija Nametak” iz Zenice, Lucija Prlić (O. Š. fra Stipana Vrljića, Sovići), Esma Škulj (J. U. OŠ Ćamil Sijarić, Sarajevo), Lana Lejić (O. Š. “Sveti Sava”, Modriča), Ivona Kaurin (O. Š. “Sveti Sava”, Istočno Sarajevo), Teodora Pešević (O. Š. “Desanka Maksimović”, Prijedor), Hana Stranjak (O. Š. Mustafe Ejubović- Šejh Jujo, Mostar).

Također, ovom nagradom bit će nagrađena i dva kreativna rada, a dobit će je učenik Bogdan Mićić (O. Š. “Nikola Tesla”, Pilica) te Sajra Bešo i Tarik Hadžirović (Centar za slijepu i slabovidnu djecu i omladinu, Sarajevo).

Osim navedenih nagrada, Hrvatska pošta Mostar nagradit će prigodnim darom školu nagrađene učenice Ane Vidović O. Š. Brestovsko u Brestovskom.

Svečana dodjela nagrada će se održati u oktobru 2022. godine u organizaciji Hrvatske pošte Mostar u Mostaru, a tačan termin će biti određen naknadno.

 

(StarMo)