Naslovnica Politika Evo ko je (najvjerovatnije) ubio Palmea…

Evo ko je (najvjerovatnije) ubio Palmea…

357
Olaf Palme

Stockholm — Trideset i četiri godine nakon ubojstva Olofa Palmea švedske vlasti objavile su ko je najvjerojatnije ubio socijaldemokratskog premijera dok se vraćao kući iz kina sa ženom i sinom.

Engström, koji je radio u osiguravajućem društvu ‘Skandia’ blizu mjesta ubojstva, ispitivan je kao svjedok u prvim danima istrage, ali se kao potencijalni osumnjičeni pojavio se tek prije nekoliko godina.

Utvrđeno je kako je Engström izašao iz tvrtke samo dvije minute prije ubojstva, da bi se dvadesetak minuta kasnije vratio u zgradu i rekao čuvarima što se dogodilo na ulici, nakon čega je otišao kući. Bio je jedna od prvih osoba koje su se našle na mjestu zločina. Policija nije razgovarala s Engströmom na mjestu zločina, da bi u kasnijim razgovorima davao kontradiktorne iskaze, zbog čega je zaključeno da je u pitanju nepouzdana osoba željna pažnje te ga nisu smatrali osumnjičenim.

Dosta godina kasnije teoriju o tome da je Engström ubojica iznio je pisac Lars Larsson u knjizi ‘Neprijatelj naroda’, a potkrijepili su je i neki drugi svjedoci na mjestu zločina.

Kao mogući motiv zločina navodi se to da je Engström bio protivnik političkih vrijednosti koje je promicao Palme kao glasan kritičar rata u Vijetnamu, južnoafričkog aparthejda i nuklearnog naoružanja.

(StarMo)