Naslovnica Mostar Evo kako je bilo na Adventu u Mostaru…

Evo kako je bilo na Adventu u Mostaru…

246

Mostar — Manifestacija “Advent u Mostaru” i zvanično je otvorena. Najveći dio sadržaja će se odvijati na šetnici od Španskog trga do Trga Rondo, te u Gradskom parku.

U funkciju je stavljeno i uvijek atraktivno klizalište, gje će danas u periodu od 10 do 12 sati biti besplatno za sve posjetitelje. Planirana je, kao i ranijih godina, škola klizanja.

U odnosu na raniju manifestaciju “Zimski grad”, koju je spornzorirala Coca Cola, već na prvi pogled je jasno da je “Advent u Mostaru” znatno skromnijeg sadržaja.

Praktički sve je svedeno na događanja na sredini šetnice, a broj kućica je u najboljem slučaju prepolovljen, ako ne i manji. Kao i obično, najveća gužva vlada oko kućica sa ponudom jela i pića. Tako je bilo i u subotu uveče, kada su nastale naše fotografije.

Novost je osvjetljavanje Gradskog parka, gdje su brojna stabla zasjala svijetlom hiljada lampica.

Program “Adventa u Mostaru” zvanično će biti otvoren koncertom Crvene jabuke 15. decembra. Istog dana će za najmlađe predstavu “Čarobnjak iz Oza” izvesti plesni studio Erigo.

U sklopu Adventa U Mostaru biće organizovan i doček Nove godine. Mostar će u Novu godonu tako uvesti Indira Levak i grupa “Twist”. Prvi dan nakon Nove godine rezervisan je za nastup “Dva i po čovjeka” i Josipa Palametu.

Organiziranje Adventa u Mostarum poprilično je uzburkalo duhove u gradu, pa je manifestacija na kraju organizovana uz pomoć privatnih sponzora i Vlade HNK.

Jedan dio mostarske javne i političke scene, smatrao je kako je bilo nepotrebno preimenovanje manifestacije iz Zimskog grada u Advent u Mostaru, pa tako, na kraju, Grad Mostar u svemu, zvanično, učestuje tek, kao “medijator”.

Iz Gradske uprave Mostara su ranije na press konferenciji, naglasili da će novac koji je bio namjenjen za doček Nove godine biti preusmjeren za neke druge sadržaje, ali detalji nisu saopšteni.

(StarMo)