Naslovnica Mostar Evo kada kreće naplata parkinga u Mostaru i po kojim cijenama

Evo kada kreće naplata parkinga u Mostaru i po kojim cijenama

224
foto arhiva

Mostar — Na Skupštini Javnog preduzeća Mostar parking d.o.o., održanoj u ponedjeljak, imenovani su vršioci dužnosti članova Nadzornog odbora, čime su stvoreni svi preduslovi za normalizaciju rada tog preduzeća, ocijenio je vršilac dužnosti direktora Mostar parkinga Darko Knezović.

On je u razgovoru za Fenu kazao kako nakon izbora v.d. članova Nadzornog odbora slijedi imenovanje nove uprave Preduzeća koja bi trebala rješavati nagomilane probleme tog javnog preduzeća.

Mostar parking u međuvremenu je dobio i odobrenje Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDEEA) o pristupu registru prekršajnih kazni i vozači koji ne budu plaćali parking sada će moći biti sankcionirani.

Knezović je kazao kako je planirano da se s naplatom počne početkom oktobra i to na 1.500 parkirališnih mjesta, od kojih je oko 1.200 uličnih parkirališnih mjesta, a preostala mjesta su na četiri parkirališta na lokacijama Dom zdravlja Mostar, Gradska vijećnica, HNK Mostar i zgrada federalnih institucija.

“Vidjet ćemo još hoćemo li sve uspjeti uskladiti do 1. oktobra s obzirom na to da je ostalo još nekih 15-ak dana, ali u svakom slučaju taj datum je u planu naših aktivnosti”, dodao je Knezović.

Usporedo s početkom naplate parkiranja krenut će i prodaja povlaštenih karata. Grad je podijeljen na tri zone, a planirane su i tri grupe povlaštenih karata: parking-karte za stanare, parking-karte za osobe koje žive na području grada izvan mjesta predviđenih za naplatu te parking-karte za pravne osobe.

Unutar kategorije stanara postoji i potkategorija za penzionere i ratne vojne invalide za koje će cijena mjesečne karte iznositi 5 maraka, a godišnja 45 maraka. Za stanare mjesečna karta u prvoj zoni koštat će 25 KM mjesečno (225 KM godišnje), druga zona 15 KM mjesečno (135 KM godišnje) i treća zona 10 KM mjesečno (90 KM godišnje).

Stanovnici Mostara koji žive izvan zona naplate moći će kupiti povlaštene parking-karte po cijeni od 40 KM mjesečno (360 KM godišnje) za sve zone.

Cijena mjesečne povlaštene parking-karte za pravne osobe iznosit će 100 KM za prvu zonu (900 KM godišnje), za drugu zonu 75 KM mjesečno (675 KM godišnje) i za treću zonu 50 KM mjesečno (450 KM godišnje).

”Imali smo viziju da u narednom razdoblju, kako se bude postupno išlo s naplatom izvan ulica, među stambene zgrade, cijena povlaštenih karata bude još niža i povoljnija za stanare. Te povlaštene cijene bile bi isključivo za stanare tih zgrade i te parking karte ne bi vrijedile za ulična parkirališna mjesta “, pojasnio je Knezović.

Naplata parkiranja obavljat će se radnim danima i subotom u vremenu od 7 do 21 sat.

Dodao je kako bi se s naplatom parking mjesta među zgradama moglo krenuti početkom sljedeće godine te da je to potrebno uraditi što prije s obzirom na to da će vozači koji ne budu željeli plaćati ulična parking mjesta pokušati parkirati svoje automobile na parkiralištima zgrada gdje se parking za sada neće naplaćivati što će stvarati gužve i nervozu među stanarima.

(StarMo)